Stäng fönster Årjäng kn, BJÄRN 1:48 M.FL. KARLANDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – KARLANDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i västra Värmlands jordbruksbygder nordväst om Årjäng. Den nuvarande 1700-talskyrkan är belägen i odlingsbygden på den s.k. Bjärnkullen, ca en km söder om platsen för den medeltida träkyrkan. Den medeltida kyrkplatsen är belägen vid gården Stommen. Ödekyrkogården är omhägnad av en järnkätting och platsen för kyrkan markeras med en minnessten.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Belägen på annan plats (KARLANDA KYRKPLATS). Medeltidskyrkan var byggd av trä, men dess övriga utformning är okänd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr och torn i väster. Kyrkan uppfördes 1776-78 och sannolikt är sakristian samtida eller uppförd kort tid därefter. Västtornet tillbyggdes 1821.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Exteriören förändrades i viss mån 1835; det ursprungliga spåntaket utbyttes mot skiffer, omlagt senast 1994 och västtornet erhöll ny överbyggnad med tvåvåningslanternin. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Även kyrkorummet, som täcks av ett trätunnvalv, fick vidkännas genomgripande förändringar under 1800-talet. Interiörens nuvarande karaktär är dock i huvudsak resultat av restaureringen 1960-61, med Einar Lundberg som arkitekt, då bl.a.
färgsättningen på altartavla och predikstol - 1700-talsarbeten i provinsiell barock - återskapades. Läktarunderbyggnaden tillkom 1982 efter ritningar av arkitekt Jerk Alton.