Stäng fönster Gotland kn, STENKYRKA KYRKOGÅRDEN 1:1 STENKYRKA KYRKA

Historik
Stenkyrka kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Den nuvarande byggnaden har haft åtminstone en föregångare på platsen. Grundmurarna samt delar av gavelmurarna till en romansk stenkyrka från 1100-talet är bevarade bl. a. under golvet. Även kyrkans rundbågiga nordportal anses härstamma från denna tid. Eventuellt kan den romanska kyrkan ha föregåtts av en träkyrka, av vilken dock inte några spår är kända.

Den nuvarande byggnaden är uppförd under en relativt kort period på medeltiden. De äldsta delarna är koret med sin invändiga absid och sakristian, vilka byggdes ca 1250. Långhuset anses vara invigt 1255, medan tornets nedre delar tillkom under slutet av 1200-talet. Tornets övre delar färdigställdes några decennier senare, i början av 1300-talet.

Kyrkan har undergått få utvändiga förändringar sedan byggnadstiden. Tornhuven blåste ned i en storm 1679, varvid även kor- och långhustaken förstördes. Skadorna på taken reparerades, men av allt att döma kvarstod stabilitetsproblem med tornets murverk: På 1730-talet tvingades man mura igen de södra ljudgluggarna, och de västra försågs med kraftiga stöd eller minskades i storlek. Vidare har koret haft tegeltak under en period från 1700-talets mitt och fram till 1955. På 1750-talet togs ett nytt fönster upp i koret och 1876 byggdes tornhuven, helt ny, varvid den gjordes ca 1 fot lägre än den gamla.