Stäng fönster Gotland kn, STENKYRKA KYRKOGÅRDEN 1:1 STENKYRKA KYRKA

Historik
Enligt Gutasagan ska den första kyrkan i Nordertredingen ha uppförts på platsen, av en man vid namn Lickajr. Två medeltida stigluckor finns bevarade på kyrkogården. Kalkstenskyrkan är uppförd etappvis under 1200-talet. Den består av ett närmast kvadratiskt långhus med smalare kor (invändig absid), sakristia i norr samt ett västtorn. Smärre murrester från en romansk absidkyrka återfinns i långhusets gavelväggar. Även nordportalen tros härstamma från den äldre kyrkan. Det befintliga koret och sakristian byggdes omkring 1200-talets mitt. Något senare uppfördes långhuset. Tornet tillkom under senare delen av 1200-talet. Det kraftiga, resliga tornet dominerar nästan helt i exteriören; det har sidogallerier i tre väderstreck, kolonnettförsedda ljudgluggar i två våningar och avslutas med gavelrösten och spira. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak och har små rundvälvda fönsteröppningar. Kor och långhus har breda, flersprångiga rundbågsportaler med kapitäler, medan den äldre norra långhusportalen har en enklare utformning. Tornets västvägg pryds av en spetsbågig perspektivportal med kapitälband och vimperg. Långhuset täcks invändigt av fyra kryssvalv uppburna av en mittkolonn. Två spetsbågiga muröppningar, åtskilda av en sammansatt kolonn, leder till den kryssvälvda ringkammaren. I öster öppnar sig en vid spetsig triumfbåge mot koret, vilket också täcks av ett kryssvalv. Den långsmala sakristian är tunnvälvd. Kyrkan är rikt försedd med medeltida målningar från tre etapper, varav triumfbågens kvadermålning från 1200-talets mitt är äldst. Tornvalvens marmorimitation hör till 1200-talets senare del, medan kyrkans figurala väggmålningar är från 1300-talets slut. Kyrkan har restaurerats 1954-55 (arkitekt Rolf Bergh) samt 1979-80 efter en brand.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.