Stäng fönster Karlshamn kn, KARLSHAMN 5:21 VILLA ALBERTSBERG

Historik
På 1890-talet uppstod ett ökande intresse hos borgarklassen i Karlshamn att uppföra sommarvillor i Väggaparken, ett sycke från stadens centrum. Arrendetomter i asymmetriska former stakades ut längs den gamla promenadvägen i parken och tidstypiska snickerivillor började uppföras. Villa Albertsberg uppfördes 1897 som sommarvilla på en av dessa arrendetomter av en järnhandlare i staden. Tomten har under åren bibehållit sin huvudsakliga karaktär av naturtomt. 1930 blev villan permanentbostad. Villan är uppförd i ren snickeristil med asymmetriska fasader och dito planlösning. Fasaderna är rikt dekorerade med snickarglädje över fönster och dörrar, i gavelvinklar och under balkongerna m.fl. ställen. Fasaderna är klädda med liggande, gulmålad pärlspontpanel. De låga sadeltaken och takkupan är täckta med grönmålad, falsad plåt. De två glasverandorna är uppförda samtidigt som huset. Interiört har små förändringar skett sedan byggnadstiden. De flesta rummen har bevarat sin ursprungliga karaktär. Detta gäller inte minst matsalen och de två verandorna. Ungefär samtidigt som byggnaden, uppfördes också en bykstuga/garage, källare, två hundkojor, vedbod, lusthus, brunnshus och ett fågelhus. Dessa har samma tidstypiska utformning som villan. De är exteriört mycket välbevarade.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinges län, 1996-01-24, Dnr 221-4838-91