Stäng fönster Luleå kn, SPARVEN 17 BERGSTRÖMSKA GÅRDEN

Historik
Bergströmska gården i Luleå uppfördes 1826 av handlanden Christopher Bergström. Uppgifter i nyare forskning talar för en eventuell äldre datering på delar av fastigheten. Det var sannolikt under 1840-talet som huvudbyggnaden fick sin karaktäristiska och rika panel. Den delvis kringbyggda gården omfattar även en flygelbyggnad, gårdshus (f d bagarstuga), härbre, lusthus samt ett garage uppfört under 1940-talet. Två inkörsportar leder in till gården.
Huvudbyggnadens exteriör är relativt välbevarad; på 1930-talet upptogs en butiksentré och två skyltfönster mot gatan samt tillbyggdes en halvcirkelformad entrébro och balkong på gårdsfasaden. Efter nuvarande ägares tillträde har bottenvåningens fönster liksom vissa dörrar bytts ut och ersatts med nytillverkade med avvikande utformning och material. Dessa bör om möjligt återställas i ett ursprungligt skick. Gårdens övriga byggnader är dock bibehållna.
Bergströmska gården utgör idag den enda handelsgården i Luleå från tiden före stadsbranden 1887. Den välbevarade panelen och listverken har förebilder i den finsk-ryska panelarkitekturen. Byggnaden bedöms enligt antikvarisk expertis som landets bästa exempel på denna arkitekturstil.

KÄLLA: Beslut- Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Norrbottens län, 1992-12-04, Dnr 221-15020-92