Stäng fönster Hagfors kn, UDDEHOLM 18:22 UDDEHOLMS HERRGÅRD

Historik
Det nuvarande Uddeholm, byggt av timmer i två våningar och med vitmålad panel, är med sin sjutton fönsteraxlar långa fasad Värmlands största herrgårdsbyggnad. Den uppfördes 1814-23 av bergsrådet Jacob Gustaf Geijer, och utgör ett exempel på nyklassicismens enkla byggnadsstil. Byggnaden var redan från början en kombinerad bostads- och kontorsbyggnad med bergsrådet Geijers bostad i bottenvåningens västra del och i övervåningen, samt kontor och tjänsterum för inspektor, läkare m.fl. i östra delen. Efter att fram till 1952 ha varit tjänstebostad, används den nu för Uddeholmsbolagets representation. Till herrgården hör en park, i vilken ligger en arkivbyggnad från 1700-talet, förr brygghus, samt Norra Råda år 1634 uppförda sockenkyrka. Kyrkan flyttades på 1700-talet till Uddeholm och användes som magasin. 1960 invigdes den till kapell för östra delen av socknen.