Stäng fönster Mjölby kn, HÄRSNÄS 1:7 HÄRSNÄS MISSIONSHUS

Historik
Härsnäs missionsförening bildades 1865 och 1874 uppfördes ett missionshus. Församlingen växte snabbt så att man redan 1883 måste bygga till. Förutom gudstjänster och socialt arbete drev man söndagsskola, bibelstudium och bokutlåning m.m.
Härsnäs missionshus har både till det yttre och till det inre i stort sett bevarat sin sena 1800-talsprägel. Huset är uppfört av trä i en och en halv våning och reveterat med vit spritputs och slätputsade hörn. På västra långsidan är en utbyggd farstu av trä. Vid ombyggnaden 1883 förlängdes huset åt norr med en extra sal och en mindre lägenhet. År 1890, då församlingen efter en religiös schism minskat, gjordes en andra lägenhet av läktaren och en del av stora salen. Predikolokalen har ljusgula väggar och ljusblått spontat tunnvalv. I byggnadsminnet ingår även ett rödfärgat uthus av trä.