Stäng fönster Sundbyberg kn, RINGAREN 9 ALBY KYRKA

Historik
Alby kyrka byggdes efter ritningar av Frans Lindskog och invigdes den 3 juli 1892 på initiativ av Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen. Lindskog (1843–1910) har även ritat Betlehemskyrkan från 1904 i Sundbyberg. Kyrkans fasader dekorerades med nyrenässansens formspråk, till skillnad från Svenska kyrkans arkitektur som vid denna tid oftast förknippades med nygotiken. 1913 byggdes en sakristia till bakom altarväggen, samt en kyrksal. Sedan kyrkan uppfördes har fasaderna förenklats, framförallt västfasaden, som tidigare var rikt dekorerad. 1944 tillkom den nuvarande takryttaren och ersatte det tidigare rikt utsmyckade gavelkrönet.

Alby kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen.

Under 1800-talets slut ägdes Alby gård av hovrättsnotarien Carl Abraham Humble. När järnvägen byggdes i området, började Humble exploatera sina ägor, i likhet med A P Löfström, som låtit bebygga Sundbyberg. En exploateringsplan upprättades 1878. I Lilla Alby var tomterna små, och utbyggnaden gick långsammare än i Sundbyberg.
Avståndet till församlingskyrkorna i Solna och Bromma var långt, och då godsägaren Humble var aktiv inom Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen, lät han år 1878 uppföra ett enkelt kapell i Lilla Alby. Verksamheten präglades av den lågkyrkliga väckelsen och kapellet uppläts även för missionsförsamlingen, som kallade kyrkan Immanuelskapellet. På sikt lämnade dock missionsförsamlingen kapellet och byggde en egen lokal, numera Alby kyrka.

1904 lät missionsförsamlingen bygga en ny kyrka inne i Sundbyberg varpå det gamla kapellet stod tomt. 1913 förvärvades det f d missionskapellet i Alby av ett antal personer, som gemensamt kallade sig Lilla Alby kapellstiftelse. Deras tanke var att kapellet skulle kunna användas som stadsdelskyrka inom Solna församling. 1934 överlät kapellstiftelsen kapellet liksom prästgården till Solna församling. I samband med församlingsregleringen mellan Solna och Sundbyberg 1949, fördes Alby kyrka över till Sundbybergs pastorat.

Alby kyrka är i dag en stadsdelskyrka med regelbundna gudstjänster och förrättningar. Under sommaren hålls här även friluftsgudstjänster.