Stäng fönster Västervik kn, SJÖKAPTENEN 13 JERNSKA GÅRDEN

Historik
En köpmansgård, troligen från mitten av 1700-talet, bestående av ett vinkelbyggt bostadshus med en visthusbod vid ena gaveln samt en uthuslänga vid en kullerstensbelagd gård. Bostadshuset är i två våningar med panelade fasader och tegeltäckt valmtak. Ursprungligen innehöll huset fem rum och kök med förstuga i vardera våningen, men vid ombyggnader 1884 och 1933 skedde en uppdelning till mindre lägenheter. Vid en reparation 1962 upptäcktes stofttapeter från byggnadstiden. Flera 1700-talsdörrar finns bevarade. Uthuslängan, numera till hälften riven, är knuttimrad och panelad under tegeltäckt sadeltak.