Stäng fönster Jönköping kn, ÖSTANÅ 1:6 M.FL. ÖSTANÅ GÅRD

Historik
Gården omnämns första gången 1473, då den hette Broxvik. Den nuvarande huvudbyggnaden stod färdig 1766, uppförd av sedermera landshövdingen i Jönköpings län, Fredrik Ulrik Hamilton. Huset står på en äldre grund, som utvidgats. Huvudbyggnaden ligger på en upphöjd terrass och gårdsplanen omges av två flyglar. Något lägre än dessa i sluttningen ligger ytterligare två flyglar uppförda 1883. Huvudbyggnaden är uppförd av timmer i två våningar och klädd med panel. Fasaden indelas genom pilastrar och mansardtaket är täckt med tegel. Vid gavlarna finns utbyggda pocher, en i norr från 1809, innehållande kök och ekonomiutrymmen, samt en i söder från 1871. Planen i huvudbyggnaden är den för 1700-talet sedvanliga med salongen i mitten omgiven av rumssviter. Parken är anlagd efter franskt mönster och har bl.a. lämningar av en spegeldamm.