Stäng fönster Vänersborg kn, ÅRBOL 1:51 SUNDALS-RYRS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: SUNDALS-RYR

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen på den västliga delen av Dalboslätten på gränsen mot Kroppefjäll. Sundals-Ryrs gamla kyrka övergavs 1905, när ny kyrka uppfördes på annan plats, men brukas idag som säsongskyrka. Den nuvarande församlingskyrkan i Sundals-Ryr är från år 1900-talets början och ligger på den s.k. Lysingsbacken, vilken är monumentalt framträdande på Dalsboslätten.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan uppfördes 1903-06 efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson. Den består av ett rektangulärt långhus, med symmetriskt anlagda vapenhus i östra delen av kyrkan (mot norr och söder), ett smalare och tresidigt avslutat kor, flankerat av sakristia i norr samt arkivrum i söder, samt torn i väster med utbyggda spiraltrappor.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Såväl beträffade exteriör som interiör är kyrkan i stort sett bibehållen i ursprungligt skick. Exteriören blottar ett kvaderhugget murverk av granit med muröppningar och dekorativa detaljer av nygotisk karaktär. Samtliga byggnadskroppar har yttertak med mönsterlagd skiffertäckning, förutom den höga tornspiran som är plåtklädd. Ingångar i väster, norr och söder, via torn och vapenhus. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett vinklat innertak, buret av en öppen takstol i kontrasterande mörk färgsättning. Det ribbvälvda koret öppnar sig mot långhuset med en rundvälvd triumfbåge . Kyrkans fasta inredning är konsekvent formgiven och samtida med byggnadens uppförande. Vid restaureringen 1984 försökte man i största möjliga mån rekonstruera kyrkorummets ursprungliga färgsättning. Den då avlägsnade färgsättningen hörde sannolikt samman med en restaurering 1950, utförd efter förslag av arkitekt Axel Forssén. Korets glasmålningar från 1938 är utförda av Gunnar Torhamn.