Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY GRÅBRODERN 9 KV GRÅBRODERN 9

 Anlaggning - Historik

Historik
KVARTERET GRÅBRODERN - Kvarteret utgör ett triangelformat område i sluttningen mellan Hästgatan i söder, S:t Hansgatan i nordväst och Hamburgergränd i nordost. Den västra delen av kvarteret var under medeltiden fullt bebyggd med stenhus, medan den östra delen tycks ha haft ett byggnadsbestånd av enklare stenhus och möjligen trähus. En gränd har sannolikt gått genom kvarterets norra del parallellt med Hamburgergränd, i öst-västlig riktning och indikeras av en mur längs Gråbrodern 11-13. En karta från 1646 visar kvarteret med dess nuvarande utbredning. Större delen av dess västra del var även under 1600-talet bebyggd med stenhus. Det finns medeltida murverk konstaterat i flera delar av kvarteret. På Schilders karta från 1697 är tomtindelningen markerad med tre mindre samt en större tomt. 1750 var den sydvästra delen av kvarteret markerad som "Landts Contoiret" och resterande mark som "Fru Falkengrens". Vid mitten av 1800-talet var kvarteret indelat i fem tomter. Tomtindelningen har inte förändrats sedan 1970-talet och kvarteret har idag 10 fastigheter.
Kvarteret har ett äldre byggnadsbestånd med medeltida stenbebyggelse som i flera fastigheter ingår i byggnader, vilka byggdes till sin nuvarande volym på 1600- och 1700-talet. Dessa byggnader är till stor del väl bevarade samt restaurerade och präglar kvarteret, främst längs S:t Hansgatan och Hästgatan. 1800-talet är representerat främst genom om- och tillbyggnader. Vid det tidiga 1900-talet byggdes flera större byggnader i kvarteret, vilka utgör ett dominerande inslag både i gaturummet och inne i kvarteret. Den nordöstra delen av kvarteret bebyggdes på 1970-talet i en skala anpassad till den lägre bebyggelsen i kvarteret och dess omgivning. Längs S:t Hansgatan har byggnaderna oavsett ålder idag butiker eller café i bottenvåningen och bostäder ovan denna. Denna handelsverksamhet har en kontinuitet i kvarteret åtminstone sedan 1600-talet.
GRÅBRODERN 9 - Den mindre radhustomten ligger i kvarterets östra spets i hörnet av Hamburgergränd och Hästgatan.
De fem fastigheterna Gråbrodern 9, 10, 11, 12 och 13 avstyckades samtidigt, då en radhuslänga uppfördes där 1974. Tidigare ingick fastigheterna i en större tomt, där även nuvarande Gråbrodern 5 och 14 ingick. Den större tomten hade i stort sätt haft samma utsträckning sedan slutet av 1600-talet. Fram till 1958 var området motsvarande de fem tomterna bebyggt med ett bostadshus och packhus av sten med tillhörande uthus, bland annat ett stall av skiftesverk. Stenhuset innehöll delar av ett medeltida hus, av vilket ett plan kvarstår i källaren till nuvarande byggnad på Gråbrodern 9. Den äldre bebyggelsen revs 1958 då tomten skulle användas som parkering till det nyuppförda varuhuset Tempo på andra sidan Hästgatan, nuvarande Väpnaren 4. Det äldre stenhuset inrymde vid 1900--talets början ölserveringen Ardagar.
De nuvarande radhusbyggnaderna från 1970-talet är tidstypiska i material och konstruktion. De har inbördes mindre variationer vad det gäller fönsterplacering och fönsterstorlek, typ av takkupor samt färgsättning. Var och en av tomterna omfattas idag, förutom radhusen av en terrasserad uteplats på gårdssidan, med en beläggning av cementplattor. Denna avgränsas mot söder och öster av höga träplank. Till radhusen hör även en samfällighet belägen mitt inne i kvarteret, bestående av en asfalterad parkering omgärdad av ett lågt staket, samt ett grönområde med diverse buskar och träd. Området avgränsas mot Hästgatan av en hög och putsad tegelavtäckt stenmur. Byggnaderna har anpassats till sitt läge i en känslig miljö, genom småskalighet, placering intill gränden samt fasad- och takmaterial.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0