Stäng fönster Vetlanda kn, KORSBERGA 2:2 KORSBERGA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Då Korsberga medeltidskyrka eldhärjades 1598 ersattes den av en ny stenkyrka, som dömdes ut av biskop Tegnér 1837. Ritning av länsbyggmästare Carl Robert Palmér 1839 sändes till ÖIÄ, där den bearbetades av Johan Fredrik Åbom. Åboms andra förslag, som anpassats mer till Palmérs än det första, följdes när man omsider 1855-57 lät bygga kyrkan under ledning av murmästare Jonas Malmberg från Växjö. Den invigdes 1862 av biskop Henrik Gustav Hultman. Kyrkan är föga förändrad till det yttre, medan det inre förändrats bl a i fråga om färgsättning, korabsidens form samt genom läktarunderbyggnad. Grinden till den lummiga kyrkogården är ett för trakten typiskt vackert smidesarbete, med kyrkans namns förgyllt och inkomponerat i ornamentiken.

PLAN OCH MATERIAL - Stort rektangulärt kyrkorum med torn i söder och kor i norr med absidial avslutning med fyra kolonner, som ursprungligen stod fria. Nu avgränsades den bakomliggande sakristian av en sluten, halvrund vägg (Åboms ritning, liksom Palmérs, hade sluten nisch). Ingångar i tornet och mitt på östsidan (enligt ritning även i väster). Byggd i gråsten, spritputsad i vitt med slätputsade omfattningar och listverk (de spritputsade partierna stod på 1940-talet mörka mot de släta partierna). Asfaltstruken cementsockel. Takmaterial plåt, ursprungligen spån.

EXTERIÖR - Helt enligt Åboms ritning, med långhusfasasdernas mitt markerad med risalit och fronton över den kraftiga taklisten, vilken dras som horisontell list vidare runt tornkroppen. Tornet har breda hörnlisener och avslutas uppåt med flacka gavlar åt fyra håll, över vilka den åttkantiga lanterninen reser sig på en låg sockel med räcke. Lanterninens öppningar stängda av tjärstrukna luckor (öppna på ritningen). Tornportalen inramas av pilastrar med kraftigt entablement och lunettfönster.

INTERIÖR - Flackt vitputsat valv, väggar melerade i rosagul ton, med kopplade pilastrar på ömse sidor om långsidornas mittfönster respektive dörr. Pilastrarna vita liksom taklisten, absidens båge och kolonner. Bakom kolonnerna en vägg, målad mörkt blå, tillkommer 1952. Dessförinnan fanns en låg skärm som avgränsning mot sakristian. Det ursprungliga altarkorset ersattes på 1920-talet av en kopia av Thorvaldsens "Kristus". Rund altarring med balusterdockor. Rikt utformade sakristiedörrar och nummertavlor. Korta korbänkar. Predikstol med rund korg prydd med förgyllda emblem (modernt ljudtak). Bänkar i fyra kvarter, målade i grå och blå nyanser, spegelfält med rosa lister. Läktare med svängt mittparti och genombrutet balusterräcke, buren av slanka kolonner. Orgeln byggd 1865 av Johannes Magnusson, Lennhult, efter ritning 1862 av J E Söderlund. Kapprum och samlingsrum under läktaren bakom skärmväggar som ej når full höjd under läktaren. Toalett och förråd i vapenhuset.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993