Stäng fönster Ronneby kn, HAKARP 2:10 BACKAGÅRDEN

Historik
Gården är högt belägen vid kanten av Bräkneåns dalgång, i en bygd som karakteriseras av fornlämningstäthet och kulturhistoriskt intressant jordbruksbebyggelse. Mangårdsbyggnaden är en timrad framkammarstuga, klädd med locklistpanel och rödfärgad med vita snickerier. Sadeltaket är täckt med målad plåt. Rumsindelningen torde ej ha undergått några förändringar sedan byggnadstiden. Vid västra gaveln ligger en ålderdomlig halmtäckt bod med utskott. Den har fram till 1959 varit sammanfogad med en trelängad ekonomibyggnad. Gårdsanläggningen som helhet har därmed haft en götisk gårdsutformning av ett slag som tidigare varit traditionellt i denna del av landskapet. Vid ekonomilängans rivning påträffades årtalet 1746 inristat i en bjälke. Det kan antas, att såväl ekonomibyggnaden som mangårdsbyggnaden uppförts detta år. Då fick också gården ny ägare, vars efterkommande brukat och bebott gården fram till 1978.