Stäng fönster Östra Göinge kn, BALLINGSTORP 1:9 BALLINGSTORP

Historik
Fynd visar att markerna som finns runt Ballingstorp har använts sedan förhistorisk tid. Första gången namnet Ballingstorp används är i ett brev från 1532, i samband med affärstransaktioner. Troligtvis kom gården att tillhöra de närbelägna godsen Färlövsholm och Araslöv i samband med reformationen 1536. I ett mantalsregister från 1584 framgår det att Ballingstorp var en enda gård. Under 1600-talet delades gården. I en sk katekismilängd från 1726 finns ytterligare en gård med. Den skånska rekognoseringskartan från 1818 visar att det tillkommit en tredje gård. På skifteskartan från 1883 syns det betydligt fler byggnader än vad som finns idag.

Ballingstorp bestod alltså som mest av tre gårdar. Endast en av dem (Ballingstorpsgården) har kvar en del av sina ekonomibyggnader (1883 var gården helt kringbyggd). Den andra gården (Västergård) består endast av en boningslänga, men det finns synliga grunder kvar efter ekonomibyggnaderna (brygghus, häststall och kostall). Den tredje gården finns inte kvar och det är inte helt säkerställt var den har legat. På den skånska rekognoseringskartan från 1818 syns en gårdsbildning ost/nordost om Ballingstorpsgården. På skifteskartan från 1883 ses flera byggnader i nordost. Troligtvis revs eller flyttades byggnaderna omkring 1860.

Ballingstorps ena gård (Ballingstorpsgården) friköptes 1885 av ägaren till den närbelägna Heragården och överläts till sonen, som blev den siste som brukade gården. 1956 skänktes gården till Skånes Hembygdsförbund. Byggnaderna är i huvudsak uppförda under 1700- och 1800-talet, men delar av virket är daterat till 1600-talet.

KÄLLA: Broschyr - Ballingstorpsgården, Skånes Hembygdsförbund, Tollarpstryck AB, Tollarp 1997.

1994 fick Skånes Hembygdsförbund även överta den intilliggande gården Västergård som en gång tillhört Ballingstorp.

KÄLLA: Beslut - Ändring av skyddsbestämmelser, Länsstyrelsen i Skåne län, 2002-12-19, Dnr 432-26701-99