Stäng fönster Stockholm kn, CEPHEUS 3 NUMMERLOTTERIETS HUS

Historik
I slutet av 1700-talet inköpte Nummerlotteriet de två husen på Svartmannagatan 9. Troligen uppfördes de på 1600-talet, men kan innehålla äldre delar. När nummerlotteriet 1841 upplöstes övergick båda husen till Sundhetskollegiet (sedermera Medicinalstyrelsen), som lät bygga om dem efter ritningar av C G Blom-Carlsson. Lokalerna är sammanförda så att ett hus har bildats.
Huset har fyra våningar samt källare och inredd vind. Fasaderna är slätputsade och taket täckt med svartmålad plåt. På kvarterets gård har 13 byggnader rivits, så att en sammanhängande gård, trädgårdsmässigt utformad, har åstadkommits.
Huset har invändigt moderniserats under 1900-talet. I många rum har fast inredning i form av bl a dörr- och fönsterfoder, smygpaneler, golvsocklar och taklister bevarats. Det s.k. Bellmanrummet har målad väggdekor från 1920-talet eller 1930-tal.