Stäng fönster Ydre kn, RYDSNÄS 2:1 VÄSTRA RYDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄSTRA RYD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen 25 km sydost om Tranås i södra Östergötlands skogsbygd i Rydsnäs samhälle. På den stora kyrkogården finns ett gravkapell. I anslutning till kyrkan finns skola och församlingshem.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna medeltidskyrkan var uppförd av sten, men dess byggnadshistoria är inte helt klarlagd. Vid rivningen bestod den av ett rektangulärt långhus med ett rakslutet korparti samt en sakristia i norr. Sannolikt återstod då i väster betydande delar av den medeltida kyrkan. Dess ursprungliga korgestaltning är inte känd. Vid en ombyggnad sannolikt på 1600-talet erhöll kyrkan sin kända utformning i öster. Sakristia av okänd ålder. Invändigt täcktes kyrkorummet av ett plant brädtak, som målats 1724. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes ett kort stycke därifrån.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING II: Den nuvarande stenkyrkan ritades av Albert Törnquist och uppfördes 1880-82 av byggmästare Adrian Pettersson från Skövde. Den består av ett stort rektangulärt långhus med rakslutet korparti, som avdelats i tre skepp genom slanka kolonner, utbyggd sakristia i öster samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsad exteriör med rundvälvda muröppningar. Tornet kröns av en lanternin med spira, i övrigt har kyrkan yttre sadeltak. Ingångarna i väster, norr och söder är markerade med framspringande portalomfattningar, därtill med egna gavlar. Interiören har tredingstak i trä; slanka järnkolonner från Ankarsrums bruk bär upp takets sidopartier avdelande interiören i ett brett mittskepp och rudimentära sidoskepp. Altarväggen är markerad med en grund, rundbågig nisch. Även orgelläktaren bärs upp av järnkolonner. Kyrkan restaurerades 1957-58. Nuvarande altartavla kopierades efter den i Vimmerby och är sannolikt ursprunglig eftersom anskaffandet av en sådan föll på byggmästaren. Predikstolen tillkom samtidigt med kyrkan. Orgeln byggdes av firma A. Lundahl i Malmö under byggnadstiden, men visade sig behäftad med fel och har byggts om 1963. Under orgelläktaren finns målningar från 1925 utförda av G Sundvall.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Rester av ett senmedeltida altarskåp har bevarats, bl.a. två figurer. Dopfun-ten i kalksten är gjord 1683 av Johan Andersson Silfverling i Vadstena. I kyrkorummet finns även altaruppsats och predikstol från den gamla kyrkan. Predikstolen tillverkad 1691 av Gustaf Kilman, altaruppsatsen med ramverk från 1662 och kalvarierelief från 1722.