Stäng fönster Enköping kn, LÖT 2:1 LÖTS KYRKA

Historik
Löts kyrka är intimt förknippad med Fånöö gods, där Axel Oxenstierna föddes 1583. Kyrkan består av rektangulärt långhus med smalare, rakslutet kor. Sakristian är belägen norr om koret, och på långhusets södra sida finns det så kallade Rålambska gravkoret. Kyrkan, som huvudsakligen är byggd av natursten med putsade fasader, har sadeltak över såväl långhus som kor. Kyrkans ingång är belägen i väster. På en höjd norr om kyrkan står en klockstapel från 1761.

Sakristian är kyrkans äldsta del. Den hörde ursprungligen till en äldre träkyrka, som troligen uppfördes redan på 1100-talet. Under 1200-talets andra hälft uppfördes långhuset och koret, och i slutet av 1400-talet förhöjdes murarna och stjärnvalven tillkom. Ett medeltida vapenhus har funnits i söder, som revs i slutet på 1600-talet i och med att gravkoret uppfördes. 1775 byggdes ett nytt vapenhus i korsvirke, som revs i samband med att ny ingång togs upp i västgaveln 1799. Den planform vi känner idag tillkom i och med att långhuset förlängde åt väster i slutet av 1700-talet.

Kyrkans exteriör är i dag densamma som omkring 1800. Interiören präglas främst av de välbevarade valvmålningarna från slutet av 1400-talet. Målningarna, som tillhör Albert Målares skola, togs fram 1908 vid en restaurering under ledning av C. A. Ekholm. Den slutna bänkinredningen - som troligen var från 1626 - ersattes med öppna bänkar, färgat glas sattes in i korfönstret och hela interiören fick nya färger. Kyrkan fick värmeledning, och på sakristians västra sida tillfogades en byggnad för panna m.m. 1934 målades interiören om, efter förslag av arkitekten Ärland Noréen.