Stäng fönster Sollefteå kn, KYRKAN 1 SOLLEFTEÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SOLLEFTEÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1314 (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i inlandet vid Ångermanälven. Kyrkan ligger centralt i tätorten på en höjd ovanför älven omgiven av offentliga byggnader. Kombinerat klocktorn och steglucka från 1804-06.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida gråstenskyrka med smalare rakslutet kor, troligen från 1200-talet, revs på 1770-talet. En senmedeltida madonna förvaras i den nya kyrkan.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II. Den medeltida kyrkan ombyggdes och förstorades 1773-78 av stiftsbyggmästaren Daniel Hagman och hans son Per Hagmansson. Kyrkan fick rektangulär planform och har sedan 1907 ett tresidigt kor i öster samt en sakristia i norr.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är slätputsade och avfärgade i svagt gulvitt med vita listverk och omfattningar. Taket är valmat och brutet. Huvudingången går genom en förhall i väster. Sakristian och förhallen är byggda i klassicerande stil med gavelavslutningar och lisenutsmyckning. Kyrkorummet täcks av kryssvalv på väggpilastrar. Predikstolen från 1773 och altaruppställningen från 1787-88 är gjorda av Johan Edler d ä, som även snidat en ståtlig dopängel. Läktare i det gamla koret sattes upp 1827-28. År 1842 renoverades kyrkan av Lars David Geting. Läktaren är från byggnadstiden och orgelfasaden från 1883. Under ledning av arkitekt Gustav Hermansson byggdes det nuvarande koret 1907 och samtidigt byggdes sakristian i norr, med läktare i övervåningen, samt förhallen i väster. I söder togs en ny ingång upp och i kyrkorummet flyttades predikstolen framåt och ny öppen bänkinredning installerades. Den nuvarande altartavlan är målad av Caleb Althin 1907 (en äldre altartavla från 1787 av Joakim Öberg finns bevarad) och predellan från 1794 har tillskrivits Jöns Byman. Vid arkitekt Knut Nordenskjölds restaurering 1949-50 inreddes en skrudkammare i sakristians övervåning, som stängdes mot kyrkan, och den nuvarande slutna bänkinredningen i fyra kvarter byggdes. Sydingången sattes igen och läktaren sänktes och flyttades fram. Dekormålning från 1800-talet togs bort och inredningen återfick ursprunglig färgsättning. År 1980 renoverades kyrkan och antalet bänkar minskades.