Stäng fönster Gotland kn, HAVDHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 HAVDHEMS KYRKA

Historik
Havdhem kyrka är med undantag för sakristian uppförd under medel¬tiden. Kyrkans äldsta del är koret från slutet av 1100-talet. Korportalens tympanonrelief med avbildning av Kristus och fyra apostlar är en av öns bäst bevarade, romanska sandstensreliefer. Långhuset byggdes omkring år 1200 och samtidigt fogades en absid till koret i öster. Senare under samma århundrade fick kyrkan även ett torn, vilket dock av allt att döma revs redan vid mitten av århundradet för att ge plats åt ett nytt tornbygge, förlagt något längre åt väster från kyrkan. Det nya tornet, vars nedre delar fortfarande står kvar, försågs med höga gavelrösten samt gallerier i norr och söder. Samtidigt förlängdes långhuset och byggdes ihop med det nya tornet. Se-nare under medeltiden sattes ett kryssvalv in i tornet, medan koret och långhuset behöll sina plana trätak i interiören.

1580 skadades kyrkan svårt av en brand. När den kort därefter iståndsattes förhöjdes långhusmurarna till sin nuvarande nivå, och tornet försågs med ett provisoriskt sadeltak sedan gavelröstena i söder och norr stympats. Först drygt ett sekel senare, 1692, byggdes tornhuven upp igen, dock utan att gavelröstena återställdes. 1841 ersattes de plana trätaken i koret och långhuset med tunnvalv av trä. Sannolikt byggdes yttertaken över kor och långhus om med lägre taklutning vid detta tillfälle, takmaterialet ändrades också från bräder (falar) till tegel. Absiden har sannolikt alltid haft faltak. 1857 togs nya, stora fönster upp i långhuset och koret, och fasaderna vitkalkades.

Skadorna på tornet vid branden på 1500-talet var så omfattande att tornet i slutet av 1800-talet hotade att rasa. Efter mångåriga överväganden revs tornets övre delar 1912, tornkroppen förstärktes med betong och ankarjärn, och den nuvarande tornhuven uppfördes 1913. Samtidigt uppfördes en ny sakristia som ersättning för en äldre sådan av trä, de stora 1800-talsfönstren förminskades och i långhuset sattes två av dem igen helt och hållet. Ett sockenmagasin av sandsten under tak av tegel, byggt mot tornets norra vägg, revs även bort vid detta tillfälle.