Stäng fönster Gotland kn, HAVDHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 HAVDHEMS KYRKA

Historik
På kyrkogården i Havdhem har påträffats gravar från 1000-talet. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare absidkor, sakristia på korets nordsida samt västtorn. Ingångar finns på tornets västsida samt på korets respektive långhusets sydsidor. Byggnadsmaterialet är huggen sandsten. Det äldsta murverket återfinns i koret från 1100-talets förra hälft eller mitt. Absiden är sekundär och har troligen tillfogats omkring 1200, samtidigt med långhuset. Långhuset har förlängts något i väster; sannolikt i samband med att ett tidigare mindre västtorn vid mitten av 1200-talet ersattes av det befintliga, som är placerat längre västerut. Långhusmurarna har även förhöjts vid okänd tidpunkt, möjligtvis efter en brand 1580. Sakristian tillkom vid en omfattande restaurering 1910; den ersatte då en äldre sakristia, troligen härstammande från 1700- eller 1800-talet. Kyrkan har oputsade fasader samt rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset och det lägre koret har tegeltäckta sadeltak, absiden ett konformigt tak av brädor. Tornet, med gallerier i norr och söder, hade fram till 1910 ytterligare en våning med parställda, kolonnettförsedda ljudgluggar; den nuvarande åttkantiga spiran har ljudgluggar under skärmtak. På korets nordsida finns ett smalt ursprungligt fönster bevarat; i övrigt är fönsteröppningarna omgjorda under senare tid. Långhusmurarna har kvar sin ursprungliga rundbågsfris med sågtandslist och profilerad gesims; den fungerade som muravslutning före murhöjningen. Absiden pryds av blindarkader. Långhusets sydportal markeras av en vid rundbågig omfattning, den smalare korportalen har attribuerats till anonymmästaren "Calcarius" från början av 1200-talet. 1841 insattes trätunnvalven i kor och långhus. Tornkammarens medeltida stenvalv är sekundärt; det har målad dekor från 1692. Altartavlan av sandsten är daterad 1667 och målad av Johan Bartsch d.y. Predikstolen är ett verk av Jochim Sterling från 1679, den målades av Andreas Hamborger 1685.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999.