Stäng fönster Hudiksvall kn, BJURÅKERS-ÄNGA 6:15 RÖNNEBO

Historik
Rönnebo är en mindre gård i Bjuråker som ursprungligen ägdes av majoren vid Delsbo kompani Axel Rönnquist. Hemmanet bildades 1752 och det är troligt att det äldre av gårdens båda bostadshus uppfördes vid den tiden.
Rönnebo fungerade i praktiken som militärboställe, dock utan att egentligen vara det eftersom det inte tillhandahölls av kronan. Gården skilde sig från traktens bondgårdar genom sitt öppna byggnadssätt och sin mangårdsbyggnad i två våningar med femdelad planlösning.
Omkring år 1800 moderniserades gården. Mangårdsbyggnaden kläddes med locklistpanel och försågs med ett utbyggt trapphus med dekorativa detaljer i nyklassisk stil.
Axel Rönnquist lämnade Bjuråker 1808 och sålde gården till lantmäteridirektören Anders Aspholm. Under de följande femtio åren behöll Rönnebo sin karaktär som förnämt boställe. 1860 köptes gården för första gången av en bonde och övergick därefter att bli en renodlad bondgård.
Vid 1900-talets början tyckte bonden på gården att den gamla mangårdsbyggnaden blivit omodern. Han byggde till och moderniserade en mindre byggnad som fanns på gården, vid det gamla husets östra sida. Så fick han enligt dåtidens tycke en mer tidsenlig bostad. Den gamla mangårdsbyggnaden användes sedan bara som bostad för lantarbetare och andra hyresgäster. Från 1946 fanns här för en tid ett vandrarhem i STF:s regi, men nu står byggnaden oanvänd sedan trettiotvå år.

KÄLLA: Gagge, Ann Christin, Byggda minnen: byggnadsminnen i Gävleborgs län. Länsstyrelsen Gävleborg. Gävle 1998. ISBN 91-86244-65-5. sid 148