Stäng fönster Kalmar kn, BORGMÄSTAREN 8 DAHMSKA HUSET

Historik
Dahmska huset, ett av de märkligaste husen från karolinsk tid i Kalmar, uppfördes 1666 för fortifikationskapten Anders Olofson Bergh. Namnet härrör från pedagogen O E L Dahm, som förvärvade gården 1847. Huvudbyggnaden, ett putsat stenhus i två våningar med kanellerade hörnpilastrar, får sin karaktär av det höga, svängda sadeltaket och de vågformigt svängda gavlarna. Fasaden mot torget har en praktfull portal i sten. Här fanns ursprungligen en fritrappa, som omkring år 1900 ersattes med den nuvarande inbyggda trappan. Flera rum i huset har rikt målade tak från 1600- och 1700-talen.
Under hela huset finns höga välvda källare. Mot Västra Sjögatan finns en tillbyggnad i sten i två våningar som ursprungligen bestod av en våning och som är täckt med ett sadeltak. I tomtens andra hörn, mot torget, ligger ett av stadens äldsta trähus, en envåningslänga med panelade väggar under lågt valmtak. Huset uppfördes sannolikt omkring 1650 i Gamla staden och flyttades före 1861 till Kvarnholmen. Gården kantas i övrigt av uthuslängor i trä och korsvirke.