Stäng fönster Gotland kn, VISBY ÖSTERMUR 18 KV ÖSTERMUR 18

Historik
KVARTERET ÖSTERMUR - Kvarteret Östermur utgör ett långsträckt område på den norra Klinten och sträcker sig längs ringmuren från Dalmanstornet i norr till Österport i söder. Mot väster angränsar kvarteret till Norra Murgatan, Klinttorget och Östra Tullgränd. Söder om Klinttorget breddas kvarteret och sträcker sig längre västerut från ringmuren för att sedan åter smalna av. Kvarteret är beläget på den östligaste delen av norra Klinten, som i äldre handlingar kallades Österklint. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 161-182.
Den sydligaste delen av Östermur började bebyggas vid slutet av 1600-talet, men i övrigt var området vid den här tiden obebyggt. Den första bebyggelsen utgjordes av en bödelstuga och enkel trähusbebyggelse. Under 1700-talet användes större delen av kvarteret för odling och ingick i den så kallade Biskopsåkern. Åkermarken avstyckades och infästes år 1782 och en småskalig trähusbebyggelse började breda ut sig i området mellan kålgårdar och åkrar. De flesta av husen placerades med långsidan i linje med gatan i väster. I denna del av staden bodde vid den här tiden fattigmansbefolkningen. Längst söderut i kvarteret, på nuvarande Östermur 25, uppfördes 1774 stadens östra tullhus som sedan revs 1909. Under 1800-talet byggdes flera hus av något större skala i kvarteret, främst var dessa lokaliserade söder om Klinttorget där tomterna är rymligare. Intill Klinttorget, på nuvarande Östermur 26, fanns under 1800-talets andra hälft en pump som försörjde den här delen av området med vatten. Pumpen ersattes under tidigt 1900-tal av den nuvarande brandstationsbyggnaden. I kvarteret har även bland annat förekommit slakteri, mjölkbutik och cykelverkstad.
I stort sett har kvarteret bevarat tomtindelningen från infästet 1782, med undantag av några mindre förändringar för tomterna söder om Klinttorget. Kvarteret utgörs av 26 fastigheter, där fyra av dessa är obebyggda och utgörs av grönområde eller tillhör gaturummet. Övervägande delen av byggnaderna är mycket väl bevarade och har ut mot gaturummet behållit den ursprungliga karaktären. Norra Murgatans sträckning mellan Klinttorget och Lancastergränd är en mycket väl sammanhållen och god representant för norra Klintens 1700- och 1800-talsbebyggelse. Dock har byggnaderna mera som regel än undantag moderniserats, reveterats och tillbyggts mot gårdarna under 1800- och 1900-talet. Idag är kvarterets befolkning blandad och flera av fastigheterna bebos endast säsongsvis.

ÖSTERMUR 18 - Fastigheten Östermur 18 är belägen i den mellersta delen av kvarteret, angränsande till Klinttorget i väster och ringmuren i öster. Den avstyckades och fick sin nuvarande utbredning under 1780-talet. Tidigare benämndes den Klinteroten IV:178 och enligt 1785 års husklassifikation var tomten bebyggd med ett trähus med brädtak. Trähuset motsvarar det bostadshus som finns på fastigheten idag och som är placerat i det nordvästra hörnet med gaveln vänd mot Klinttorget. Byggnadens karaktär har ändrats genom åren, från att ha varit ett traditionellt utformat skiftesverkshus till det utseende den har idag. Från gatan ter sig bostadshuset som ett trappgavelhus i sten, efter den genomgripande ombyggnad som genomfördes 1899 vilken fortfarande präglar byggnadens exteriöra uttryck.
Från 1800-talet och framåt har det funnits uthus på gården. Den äldre uthusbebyggelsen är numera riven. 1910 byggdes ett gårdshus i silikattegel, vilket inrymde vedbod, bakugn och tvättstuga, ovanpå en tegelvälvd källare. Källaren användes som kylrum för mjölken som såldes i mjölkbutiken, som vid den här tiden fanns i fastighetens huvudbyggnad. Källaren lades igen och gårdshuset revs 1964 då det nuvarande gårdshuset uppfördes, intill den södra fastighetsgränsen.
Fastighetens gårdsrum är väl avskärmat mot torget via ett brunt plank med gångport.