Stäng fönster Halmstad kn, SÖNDRUM 3:16 M.FL. SÖNDRUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SÖNDRUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger omgiven av gles bebyggelse i västra utkanterna av Halmstad. Strax sydost om kyrkan återfinns en skola. Pastorsexpedition och församlingsgård ligger lite enskilt strax söder om kyrkan och övriga bebyggelsen. Läget ansluter till bostadsområdet Eketånga, på gränsen mellan stad och landsbygd, med stora öppna odlingsmarker i norra delarna av socknen.

RASERAD KYRKA / RUIN

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med smalare, rakt avslutat kor. I väster ett torn i jämnbredd med långhuset. På korets nordsida en vidbyggd sakristia och på tornets nordsida ett vapenhus. I kyrkan bevaras de huvudsakliga mursträckningarna av en romansk korkyrka uppförd i gråsten. Kyrkan har utvidgats västerut, sannolikt under 1300-talet eller början av 1400-talet. Under senmedeltiden fick kyrkan tegelvalv (en inskrift omtalar att arbetet med valvet skett 1428). Ett äldre trätorn invid västgaveln ersattes 1820 med ett stentorn, efter ritningar av Peter Hallberg. I samband härmed revs också det vapenhus som tidigare finnits i söder. År 1934 tillkom på korets norra sida en sakristia och så sent som 1979 fick kyrkan ett nytt vapenhus i nordväst.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Byggnaden är utvändigt vitputsad, och murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Långhus, kor och utbyggnader täcks av separata sadeltak. Det kraftiga västtornet, som är av sten till en höjd obetydligt högre än långhusets takfot, kröns av en huv och en hög och spetsig, spånklädd spira. Tornets arkitektur efterliknar det äldre trätornets. Huvudingång genom tornets bottenvåning i väster. Tegelvalven med sina dekorerade valvribbor bidrar till kyrkorummets medeltida karaktär. Sakristian är ovanligt rikt utsmyckad. Dess inbyggda absid är dekorerad med kalkmålningar och en glasmålning av konstnären Erik Abrahamsson. I koret finns en större altartavla från 1787 av Pehr Hörberg föreställande korsnedtagningen. Predikstol från 1600-talet.