Stäng fönster Karlsborg kn, VANÄS 1:5 KUNGSVILLAN

Historik
Den sk Kungsvillan är uppförd 1823 för kungafamiljen i samband med anläggandet av Karlsborgs fästning. Ritningen är signerad av O. J. Södermark och B. E. Franc-Sparre, vilka båda var verksamma vid fästningsbygget. Villan förlades i förnäm avskildhet utanför fästningsmurarna på Vanäs udde. Den ägdes av kungafamiljen fram till 1910 och inreddes därefter till officersbostäder och senare till disponentbostad åt Vanäsverken.
Kungsvillan är uppförd av tegel i en våning med förhöjt mittparti om två våningar. Fasaderna är trots tegelstommen klädda med ljusgulmålad locklistpanel och har pilastrar mellan fönstren. Dessa är försedda med senare tillkomna grönmålade fönsterluckor. Byggnaden har skiffertäckt sadeltak utom över mittpartiet, där taket är platt och omges av en träbalustrad.
En samtida köksbyggnad, "Kungens kök". Är belägen strax norr om huvudbyggnaden. Den är byggd av timmer, klädd med ljusmålad locklistpanel och har tegeltäckt tak. Under huset finns en stenkällare. För denna har den brant sluttande terrängen under huset utnyttjats.
Kungsvillan med köksbyggnad utgör en betydelsefull del av fästningsmiljön, trots läget utanför fästningsvallarna. Vanäs udde gavs tidigt karaktär av park och villan omges av lummig lövträdsvegetation.

Anm: stommen i Kungsvillan och "Kungens kök" är enligt sagesman en korsvirkeskonstruktion. (Sverker Larsson 2007-05-25)