Stäng fönster Linköping kn, KÄRNA 2:2 KÄRNA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KÄRNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kärna socken ligger i Hanekinds härad. Den centrala delen utgörs av en breda, till stor del tallbeväx-ta, grusplatån Malmen, omgiven av odlade ler- och sandmarker. Närliggande herrgårdar är Lagerlunda och Tolefors. Idag utgör byn i praktiken nästan en förort till Linköping. Kyrkan ligger på en ås, med kyrkoherdeboställe, pastorsexpedition och församlingshem intill.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, orienterat med altaret i söder, korsarmar i väster och öster, delvis avdelade till sakristia respektive vapenhus, samt torn i söder. I: Kyrkan härrör i sina äldsta delar från 1100-talet. Enligt traditionen uppfördes den i likhet med Kaga kyrka 1137 av kung Sverker d.ä. Ursprungligen bestod kyrkan till sin kärna av ett rektangulärt långhus och ett smalare kor, vars östliga avslutning inte är säkert känd. Sannolikt under 1200-talets senare del eller omkring 1300 förlängdes koret i öster och erhöll rak avslutning. På 1400-talet tillbyggdes sakristia i norr och vapenhus i söder. Under samma århundrade välvdes kyrkan och försågs med målningar (Broocman; manuskript av Samuel Hedlund i Sveriges Kyrkors arkiv, RAÄ), av okänd utformning och omfattning. Åren 1740-50 uppfördes ett västtorn av byggmästaren Petter Frimodig och murarmästaren Anders Hansson. Den nedre delen var av sten och den övre av trä. Av kyrkan återstår delar av långhuset i söder samt tornets nedre del. II: Den nuvarande planformen är resultat av en nybyggnad 1831-34 av byggmästaren Axel Nyström i Kristberg. Till den romanska kyrkan fogades ett nytt långhus i norr, kyrkans orientering ändrades och en altarpredikstol placerades mot södra väggen. Den gamla kyrkans delar omändrades till korsarmar. Ett nytt torn med sakristia i bottenvåningen vidbyggdes på södra sidan av det nya koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsad, nyklassicistisk exteriör med rundvälvda fönsteröppningar och plåttäckta takfall. Västtornet kröns av en flack huv och en hög lanternin. Såväl extriör, men framförallt interiör, kom att förändras efter en brand nyårsdagen 1893, som enbart sparade murstommen. Arkitekten Thor Thorén åter-uppförde kyrkan med vissa förändringar, bl.a. fick den delvis synliga takstolar, barockinspirerad inredning och dekorativa bårder på väggarna. Denna inredning togs till största delen bort då arkitekt Erik Fant restaurerade kyrkan 1934 i syfte att rekonstruera 1830-talets interiör. Johan Krouthéns altartavla från 1893 bibehölls. Altarrundel och predikstol tillkom efter 1893. Altaret står fortfarande i söder. Orgeln med läktare är från 1893-94, den förra byggdes delvis om 1950.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - En dopfunt av Bestiariustyp har funnits (foten avritad av Säve), nu förlorad. Från kyrkan finns i Östergötlands länsmuseum en piscina och en vigvattenskål av kalksten, troligen från 1200-talet.