Stäng fönster Hofors kn, PRÄSTBORDET 2:1 TORSÅKERS KYRKA

Historik
Den nuvarande kyrkan i Torsåker började uppföras 1754, men först 1792 byggdes tornets lanternin vilket avslutade det omfattande nybygget. På platsen stod sedan tidigare en medeltida kyrka av vilken mindre murpartier infogades i den nuvarande. Denna bedömdes dock vara både för liten och i så pass dåligt skick att den revs för att ge plats åt en ny och tidsenlig kyrka. Efter färdigställandet har kyrkan genomgått ett flertal förändringar och renoveringar. Den första stora renoveringen skedde strax innan 1900 och innebar bland annat att ett fönster togs upp bakom altaret och att bänkinredningen byttes ut. Omkring femtio år senare murades fönstret igen och bänkinredningen byttes återigen ut. Vid detta tillfälle ersattes även stora delar av golvet. Mellan de två renoveringarna, strax efter 1900, uppfördes en ny sakristia söder om koret. Denna var i bruk till renoveringen 1949 då den gamla sakristian, norr om koret, återigen togs i bruk. Därefter har den nya fungerat som förråd och numera som ”lillkyrka”.