Stäng fönster Söderköping kn, HYLINGE 3:1 HYLINGE HERRGÅRD

Historik
Hylinge blev säteri vid 1600-talets mitt. Den nuvarande, stramt nyklassicistiska huvudbyggnaden av sten stod färdig 1788 och är troligen ritad av Olof Tempelman; byggmästare var dock länsbyggmästaren i Nyköping Anders Sundström d.ä., vilken sannolikt ritat flyglarna.
Huvudbyggnaden har två hela våningar med låg vind samt souterrängvåning mot trädgården. Taket är plåttäckt. Huvudvåningens fönster mot gården har omfattningar med konsolburna gavelkrön.
Av de båda flygelparen är det inre av tegel i en våning och har plåttak med valmade gavelspetsar. De yttre, närmast kvadratiska flyglarna är uppförda av reveterat timmer i två våningar och har plåtklädda pyramidtak. Den norra flygeln står möjligen på grunden till 1600-talets huvudbyggnad. I byggnadsminnet ingår vidare den s.k. trädgårdsvillan, byggd av reveterat timmer i en våning samt med tegeltak. Samtliga byggnader är putsade och avfärgade i gult och vitt.