Stäng fönster Uppsala kn, SÄVJA 1:55 LINNÉHUSET I SÄVJA

Linnéhusets främsta kulturhistoriska värde ligger i att det ägts och bebotts av Carl von Linné.
Östra och västra flygeln uppfördes i slutet av 1800-talet inom en del av gårdstomten där det tidigare stod ett flertal bodbyggnader. Östra flygeln innehöll vagnslider och bostad för gårdens drängar och pigor. Denna är nu helt ombyggd interört men utgör tillsammans med den västra flygeln ett värdefullt inslag i gårdsmiljön.
I den västra flygeln är den äldre fasta inredningen bevarad.
Drängstugan är sannolikt uppförd på mitten av 1800-talet, troligen som en ersättning för en äldre ekonomibyggnad. Ekonomibyggnaderna: förrådet, stallet, fårhuset ingår i en bebyggelsestruktur som kan härledas tillbaka till 1700-talet. De nuvarande ekonomibyggnaderna är uppförda vid mitten av 1800-talet och är obetydligt förändrade.
Linnés kammare är ett sentida tillskott på Sävja; den flyttades ifrån Celsiusgården i Uppsala år 1940. Placeringen på gården tycks vara av ren praktisk karaktär, då det inte går att belägga att någon byggnad tidigare stått på dess plats.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Uppsala län, 1994-06-17, Dnr 221-2734-94

År 1758 inköpte Carl von Linné Hammarby och Sävja. Sävja by bestod av fem hemman med två rusthåll. Vid tiden för inköpet fanns sannolikt bara Linnéhusets västra del i en eller två våningar med sadeltak. Denna del kan vara från 1600-talet. Den östra delen, loftboden, lät Linné uppföra som en studentbostad i Uppsala ofta tedde sig på 1700-talet. Skillnader i takkonstruktion och synliga spår i vägg och golv, grundstenar som sticker upp och en förskjutning av väggen i rum 103, visar att huset består av två huskroppar. När den östra delen uppfördes med valmtak, hade den västra sannolikt fortfarande sadeltak.

Någon gång mellan åren 1857 och 1861 förändrades exteriören på Linnéhuset. Enligt syneprotokoll från 1857 var halva byggnaden vitrappad (västra) och den andra hade rödfärgat timmer (östra). 1861, enligt syneprotokoll, var hela byggnaden vitrappad och försedd med valmat tegeltak istället för torvtak.

Den största förändringen av huset skedde under 1880-talet då huset försågs med en glasveranda. Ytterdörren till linnérummen och ett fönster i köket sattes igen. I samband med Linnéhusets förändring revs ett antal bodar på trädgårdssidan och i deras ställe uppfördes de två flyglarna.

1938 genomfördes en genomgripande restaurering av Linnéhusets under intendent Nils Ålenius ledning. Huset skulle få tillbaka det utseende det hade före förändringen på 1880-talet och ge en bild av hur det såg ut på Linnés tid. Förändringen innebar att verandan togs bort, fönster och dörrar togs upp, där de tidigare satts igen.

KÄLLA: Angående förslag om byggnadsminnesförklaring av Linnéhuset, Sävja 1:1, Danmarks socken, Uppsala kommun. Länsstyrelsen i Uppsala län, 1994-02-18, Dnr 221-6004-89.