Stäng fönster Norrköping kn, BACKA 3:1 SKÄRKINDS GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKÄRKIND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Gamla kyrkan, varav endast koret återstår, ligger 400 m nordnordväst om den nuvarande kyrkobyggnaden från 1800-talet. Gamla kyrkan omges av den i bruk varande kyrkogården och utnyttjas som gravkapell.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Den till största delen rivna medeltida stenkyrkans plan är känd utifrån äldre uppmätningar. Den bestod av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, korsarmar i norr och söder, en sakristia på korpartiets norra sida samt ett torn vid långhusets västgavel; framför tornet i väster fanns ett vapenhus av trä. Kyrkan uppfördes sannolikt under äldre medeltid. Dess ursprungliga planform är inte säkert känd. Västtornet, som hade avtrappat murliv, tillhörde sannolikt den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes kort tid därefter. Efter en om- och tillbyggnad under 1400-talet erhöll kyrkan ett rakt avslutat korparti, med rymlig sakristia i norr. Dessa förändringar har av traditionen tillskrivits prebendeinnehavaren och linköpingsbiskopen Henrik Tideman. Korsarmarna tillkom sannolikt också under medeltiden, men någon närmare datering kan inte preciseras. När vapenhuset av trä tillbyggts är inte känt. Riven, förutom koret, i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Det kvarstående koret, nu gravkapell, har vitputsade fasader med senare dekorativa tillägg, en spetsbågsfris runt takfoten och i muren försänkta kors. Från medeltiden stammar ett skulpterat konsolhuvud på korväggens yttervägg. Kyrkan täcks av ett yttre tälttak i svart plåt och har inre senmedeltida stjärnvalv med figurativa kalkmålningar, som kraftigt retuscherats och delvis nymålats och kompletterats av C. R Forsslund 1908. Det medel-tida murade altaret finns bevarat och pryds idag av ett altarskåp från 1400-talet av provinsiell karaktär.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan förvaras ytterligare några medeltida inventarier, varav kan nämnas den reliefprydda dopfunten från 1200-talet, en s.k. biskopsstol och ett sakramentsskåp.