Stäng fönster Mjölby kn, SKEPPSÅS 4:1 M.FL. SYA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SYA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en höjd i utkanten av Sya tätort, med Svartån i nordväst och Hydingebäcken i sydväst. En f.d. skola ingår i närmiljön.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr samt torn i väster. I: En medeltida stenkyrka, av i övrigt okänd utformning, ingår ännu i det befintliga långhusets nordmur. Ett torn, av okänd utformning, byggdes 1604. Reparation och tillbyggnad diskuterades fram till 1770. Kyrkan revs till största delen i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1774 av byggmästare Petter Andersson och murmästare Måns Månsson, varvid föregångarens norra långhusmur behölls och utgör en del av de nuvarande mursträckningarna. Det befintliga tornet byggdes 1863 samtidigt med sakristian (sakristian tidigare inrymd bakom altaret).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - En gustaviansk kyrka med tidstypisk exteriör med vitputsade murytor och rundbågiga fönsteröppningar. Det dominerande taket över långhuset från 1700-talet är brutet och valmat i öster. Det yngre västtornet kröns av en spira med svängd nederdel. Huvudingång i väster. Kyrkorummet täcks av ett brädtunnvalv. Arkitekt Johannes Dahl ledde en restaurering 1933, som kommit att prägla kyrkorummets utseende. Åren 1956-57 restaurerades kyrkan återhållsamt efter förslag av Erik Lundberg. Altartavlan målades av Bengt Frökenberg 1826, en fri kopia efter Pehr Hörberg. Predikstolen är förfärdigad av Henrik Werner d.y. 1689 och förändrades vid överflyttningen från den gamla kyrkan. Orgelfasad från 1866 med orgelverk från 1967. Bänkinredningen ursprunglig men ombyggd.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Ett senmedeltida altarskåp finns vid ena långväggen. Dopfunten är gjord av Mårten Hacke 1658.