Stäng fönster Trollhättan kn, OLIDAN 7:1 M.FL. VÄSTERGÄRDET PÅ OLIDAN

Historik
De s k putshusen på Västergärdet är tio bostadshus i 1 1/2 plan uppförda 1908/1909 i tegel med beige putsade fasader. Sadeltaken är klädda med en äldre typ av cementtegel. Byggnaderna är ritade av arkitekt Svante Dyhlén på Vattenfalls byggnadskontor och byggdes som maskinist- och maskinistbiträdes-bostäder. Dyhlén var intresserad av moderna internationella strömningar inom arkitekturen och har vid Västergärdet influerats av tysk villaarkitektur. Byggnaderna karaktäriseras av släta fasader, höga triangulära gavelpartier, litet gavelutsprång och mångspröjsade tvålufts-fönster. Byggnadsstilen, som avviker från äldre svensk byggnadstradition, kan hänföras till internationell traditionalism. Samtliga bostadshus är exteriört helt intakt bevarade och bebyggelsemiljön har ett mycket stort kulturhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde.

KÄLLA: Länsstyrelsen Västra Götalands län