Stäng fönster Gotland kn, ETELHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 ETELHEM KYRKA

Kyrkans byggnadshistoria
I slutet av 1100-talet uppfördes den första kända kyrkan på platsen, den bestod av ett kor och ett långhus. Den nuvarande norra tornportalen tjänstgjorde troligen som huvudingång i söder, och lejonskulpturen som idag är inmurad i långhusets sydvästra hörn anses höra samman med denna portal. Kort därefter, i början av 1200-talet, uppfördes det nuvarandetornet.
Omkring 1300 fick den romanska kyrkan ge plats för en ny, större byggnad i gotisk stil, vilka knyter an till den gotländske stenmästaren som är känd från bl.a. Hellvi kyrkoportal, Lafrans Botvidarson. Kyrkan smyckades invändigt med både glasmålningar och muralmålningar.
Sedan byggnadstiden har endast mycket små förändringar gjorts på kyrkans exteriör, den största av dessa utfördes 1791 då tornhuven revs för att ge plats åt en gustaviansk lanternin efter ritningar av C. F. Adelcrantz. Den rivna huven var sannolikt en spetsig tornhuv av ordinär gotländskt modell.
I början av 1800-talet togs ett fönster upp i långhusets norra mur. En omfattande restaurering genomfördes 1879-83 då taken täcktes med tjärade spån och långhusets norra fönster försågs med mittpost, masverk och solbänk av huggen kalksten. Inredningen nyanskaffades eller målades om efter förslag av arkitekt C. Grundström.
Lanterninen ersattes 1911 med en spetsig tornhuv uppförd efter ritningar av byggmästare Nils Pettersson, Visby