Stäng fönster Gotland kn, STENKUMLA KYRKOGÅRDEN 1:1 STENKUMLA KYRKA

Historik
Stenkumla kyrka byggdes under 1200-talet, dock har på platsen funnits en 1100-talskyrka, av vilken murrester finns kvar i den nuvarande byggnaden (i tornets Ö del). Kyrkans äldsta del är just tornet som uppfördes under 1200-talets första hälft. Koret och sakristian kom till vid mitten av samma århundrade medan långhuset uppfördes i slutet av 1200-talet eller om¬kring år 1300.
Kyrkan är – liksom de flesta andra gotländska medeltidskyrkor – uppförd av kalksten. Endast smärre förändringar har gjorts sedan medeltiden, bl.a. sänktes yttertaken och belades med tegel i början på 1700-talet. 1702 gjordes en större reparation av tornhuven. En större restaurering utfördes 1952, då kyrkan putsades om utvändigt och försågs med nya taktegel, invändigt installerades elektrisk uppvärmning.