Stäng fönster Gotland kn, STENKUMLA KYRKOGÅRDEN 1:1 STENKUMLA KYRKA

Historik
Stenkumla kyrka är byggd i sten under medeltiden. Den består av ett närmast kvadratiskt långhus med smalare rakslutet kor, västtorn samt en sakristia på korets nordsida. Tornet uppfördes under 1200-talets förra hälft till en kärnkyrka från 1100-talet; mindre rester av denna kyrka återfinns i tornets östmur. Det nuvarande koret byggdes omkring 1250. Omkring 1300 uppfördes nuvarande långhus, samtidigt höjdes tornet och koret fick sitt spetsbågiga östfönster; även sakristian torde härstamma från denna tid. Långhusets gotiska sydportal är försedd med ornerade kapitälband (jfr Etelhem); korportalen och tornets västportal är av romansk typ. Förutom östfönstret har koret ett smalt spetsbågsfönster i söder, liksom långhuset; inga fönsteröppningar, förutom sakristians, finns på norra sidan. Tornet har sidogallerier i norr och söder samt kolonnettförsedda ljudgluggar i två våningar; det avslutas med gavelrösten i alla väderstreck och en åttkantig spira. Långhuset täcks invändigt av fyra tältvalv uppburna av en smäcker mittkolonn med ornerade kapitäl (diamantband och palmetter). En vid spetsbågig muröppning leder till koret, medan ringkammaren avgränsas från långhuset av en satt kolonn mellan två rundbågar. Kor och ringkammare täcks av varsitt tältvalv, i korvalvet är en s.k. ljudkruka inmurad. Långhusets kalkmålningar är utförda av "Passionsmästaren" vid 1400-talets mitt. I korfönstren finns rester av medeltida glasmålningar. Ristningar, föreställande bl.a. skepp, finns på ringkammarens väggar. Kyrkan restaurerades 1952 efter förslag av arkitekt Erik Fant.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.