Stäng fönster Örnsköldsvik kn, MO 35:1 MO KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MO

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbrutet ur Själevad 1824, fram till 1961 eget pastorat, sedan 1962 med Själevad.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i inlandet och omfattar bygden runt Moälven. Kyrkan ligger i odlingsbygd i utkanten av tätortsbebyggelse på en höjd ovanför Moälven. I kyrkans närhet ligger församlingshemmet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - En träkyrka i nyklassicistisk stil uppfördes mellan 1824 och 1826, troligen efter ritningar av Simon Geting. Lars David Geting ledde byggandet. Rektangulär plan med smalare, lägre sakristia i öster. 1830 restes tornet. De för Lars David Geting utmärkande dragen med ett lågt sadeltak, hög lanternin, sakristia bakom koret och ett flackt tunnvalv över kyrkorummet finns alla representerade i Mo kyrka.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Torn med fyrkantig lanternin i väster. 1830 fick den timrade kyrkan panelbeklädda fasader, som på långsidorna är indelade med pilastrar. Panelen är vitmålad. Ingång på norra och södra sidan samt i väster. 1880 till 1881 förändrades interiören, till stor del efter Fredrik Wilhelm Scholanders ritningar. Altarväggen fick en grund nisch, en ny predikstol sattes upp, bänkinredningen byttes ut och det tillkom läktare och orgelfasad. Dessa förändringar präglar till stor del i dag kyrkorummet. Vid en renovering 1930 under ledning av Otar Hökerberg tillkom en draperimålning på korväggen som dock övermålades vid en renovering 1965-69, då det också tillkom en läktarunderbyggnad med brudkammare. Kyrkorummets innertak delades i fält genom ett listverk.