Stäng fönster Kalmar kn, BORGMÄSTAREN 5 ÖLANDSGATAN 27A

Historik
Byggnaden, som ingår i den välbevarade byggnadsmiljön vid Lilla Torget, ligger på de två fastigheterna nr 6 och 7, vilket motsvarade 1 ½ tomt enligt den gamla tomtindelningen. Så sent som i slutet av 1800-talet försökte man bibehålla 1600-talets tomtindelning. Tomterna lagfors först 1890. Den nuvarande klassiserande fasaden härrör från denna tid, då troligen också frontonerna tillkom. Fönsteraxlarnas oregelbundna placering tyder på att det kan vara fråga om två sammanbyggda hus. Av de tidiga ägarna kan nämnas Sofia Amalia Mühlenbruch, gift Metts, vilken innehade fastigheten 1767.