Stäng fönster Gotland kn, VISBY HÖJDEN 1 KV HÖJDEN 1

Historik
KVARTERET HÖJDEN - Kvarteret är rektangulärt till formen och beläget på norra Klintens nordligaste del. Kvarteret gränsar till Nygatan/Rackarbacken i öster, Norderklint i norr och väster samt Norderklintgränd i söder. Den nordöstra delen av kvarteret är placerad intill Rackarplatsen. Området för kvarteret benämndes tidigare Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 117 och var bebyggd med ett trähus med brädtak, i övrigt var tomten obebyggd. Denna tomt omfattade även den norra delen av det tidigare bebyggda kvarteret Klinten, nuvarande Norderklint, kvarteret Höjden samt ända ner till den norra delen av kvarteret S:ta Maria nedanför klinten. Mellan 1800-talets mitt och 1883 erhöll kvarterets fastigheter sina nuvarande tomtgränser.
I och med den bebyggelseexpansion som skedde i Visby under den senare delen av 1800-talet togs ny mark i anspråk. På Rackarplatsen låg under 1800-talets mitt det ökända nattmanshuset där rackaren och hans familj höll till. Hans sysslor innebar latrintömning, hästslakt och annan oangenäm verksamhet. 1861 fick rackaren flytta sin verksamhet utanför murarna och hans hus revs. Kvarteret planlades och bebyggdes under 1800-talets slut och det finns inga uppgifter i äldre källor om tidigare bebyggelse på platsen.
Kvarteret Höjden kom att bestå av fyra nästan lika stora, rektangulära tomter som var och en bebyggdes med ett bostadshus placerat vid den mellersta delen av fastigheternas gräns längs Nygatan. Fastigheterna och bebyggelsen i kvarteret var betydligt större än vad som var vanligt på Klinten. Husen verkar ha varit uppförda i skiftesverk, ett byggnadssätt som vid denna tid började överges för andra tekniker. Innergårdarna var belägna väster om husen mot klintkanten och hade uthus av varierande storlek. Uthusen är nu, med något undantag, rivna liksom de höga plank som tidigare ramade in tomterna. Under 1800-talet bodde i den här delen av staden arbetare, hantverkare, men även ett flertal handelsmän.
På tre av kvarterets fyra fastigheter finns 1800-talshus bevarade. På Höjden 4 revs den ursprungliga bebyggelsen på 1960-talet och ersattes av ett modernt arkitektritat hus.
De ursprungliga träplank som omgärdat fastigheterna har idag delvis ersatts av låga putsade murar.

HÖJDEN 1 - Fastigheten Höjden 1 är kvarterets nordligast belägna fastighet, gränsande till Nygatan/Rackarbacken i öst och Norderklint i norr och väst. Fastigheten kom att planläggas och bebyggas under 1800-talets andra hälft och har sedan dess bevarat sin tomtgräns.
Den nuvarande huvudbyggnaden, ett bostadshus, uppfördes 1863 i fastighetens nordöstra hörn, med långsidan i liv med Nygatan. Det är uppfört som parstuga i skiftesverk under ett tegeltäckt sadeltak. Fasaden är spritputsad och gulavfärgad. Huset byggdes ut med en skomakarverkstad, nuvarande köket, mot väster i början av 1900-talet. Huset har, trots flera renoveringar, moderniseringar och ombyggnader under 1900-talet, ett relativt välbevarat exteriört uttryck med intakt volym och formspråk.
I tomtens sydvästra del fanns under 1800-talets senare hälft ett vinkelställt uthus och fastigheten omgärdades av höga plank. Gårdshuset ersattes år 1974 av ett nytt väl anpassat och putsat uthus. Denna byggnad är placerad med gaveln i liv med Nygatan längs fastighetens södra tomtgräns. Grunderna till det äldre uthuset är fortfarande synliga i trädgården. På 1940-talet ersattes det höga träplanket av en högre mur. Mot väster finns idag en låg trädgårdsmur av sprängsten från gatan. Trädgården, som är gräsbevuxen, har stensatta gångar, blomsterrabatter och ett valnötsträd.