Stäng fönster Västervik kn, RÖRSBERG 5:1 BLACKSTAD KYRKOGÅRD

HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -

FÖRSAMLING 1995 - BLACKSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den nya kyrkan ligger betydligt högre, på bergssidan 250 m nordväst om platsen för den gamla. Till kyrkan leder en brant uppfart. Den enhetliga miljön innefattar bibliotek och församlingshem. Kyrkan exponerar sig långt i dalgången mot öster och norr. Klockargårdens anläggning är ett utmärkande drag i samhället. 1900-talsbebyggelsen återfinns främst i Rörsberg öster om nya kyrkan och högre än Klockargården. Blackstad ligger väster om Västervik.

RASERAD KYRKA / RUIN - (belägen på annan plats: BLACKSTADS KYRKPLATS). I: Medeltidskyrka av trä, men i övrigt av okänd utformning. Brann 1618, varefter ny kyrka uppfördes på samma plats. II: En ny kyrka, troligen likaså av trä, uppfördes efter 1618. Kyrkans utformning är i övrigt okänd. Brann på 1780-talet. Ny kyrka uppfördes därefter på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1788-90 under ledning av stiftsbyggmästare Casper Seurling, efter ritning från ÖIÄ. Byggnaden består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, rymlig sakristia i norr samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriör i enlighet med ritningarna och därefter välbevarad. Slätputsade väggar, avfärgade i en svagt gulaktig ton, vit taklist och vit rusticerad omfattning kring sydportalen. Rundvälvda muröppningar. Långhuset täcks av ett sammanhängande sadeltak, valmat i öster, sedan 1850-talet täckt med tegel (tidigare spån). Västtornet kröns av en klockformad huv och lanternin. Ingång i väster via tornet samt mitt på långhusets sydsida. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Inredningen är i allt väsentligt samtida med kyrkan. Altaruppställning och predikstol är från kyrkans byggnadstid. Altartavlan, en kopia av Rubens "Korsnedtagningen" är målad av Sven Gustaf Lindblom. Den ersatte 1839 det ursprungliga korset med svep, som numera är placerad på sydväggen. Den slutna bänkinredningen är utförd 1955-58, efter ritning av arkitekt Nils Carlgren, men anpassad till den välbevarade gustavianska interiörens karaktär.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Inventarier från de raserade föregångarna finns i den nuvarande kyrkan. Däribland ett triumfkrucifix från 1200-talet samt en dopfunt daterad 1671.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993