Stäng fönster Laholm kn, KNÄRED 19:1 M.FL. KNÄREDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KNÄRED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - När Knäreds medeltidskyrka i mitten av 1800-talet skulle ersättas av en nybyggnad, valdes en annan kyrkplats ca 300 m sydost om den gamla. Kyrkan ligger i norra utkanten av tätorten Knäred, nära Krokån som passerar strax i norr. Direkt väster om kyrkan ligger församlingshemmet och i sydost återfinns en skola. Socknen består till övervägande delen av skogsbygd, med endast begränsade områden med öppen odlingsmark i dalgångarna. Ruinen av Knäreds medeltidskyrka är liksom prästgården belägen intill Krokån.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (KNÄREDS KYRKORUIN). Stenkyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och ett smalare, rakt avslutat kor. I väster ett stentorn i jämnbredd med långhuset, möjligen romanskt, och på långhusets södra sida ett murat vapenhus av okänd ålder. På 1710-talet tillbyggdes ett trätorn i väster och 1767 en sakristia på korets norra sida, som dock på 1790-talet revs och ersattes med en sakristia på korets östgavel. På 1790-talet tillbyggdes också en korsarm på långhusets norra sida (eventuellt inkorporerades ett äldre vapenhus i korsarmens murar). Kyrkans rivning påbörjades under 1840-talet, men nedbröts slutligen först under andra hälften av 1800-talet. I början av 1930-talet undersöktes och konserverades lämningarna av kyrkan. Ny kyrka uppfördes på den befintliga kyrkans plats.

II: Murverkskyrka uppförd 1848-49 efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist. Kyrkan hade ett rektangulärt långhus med ett smalt och högt torn ridande på västgaveln samt i öster ett absidförsett kor med flankerande sakristior. Kyrkan stod färdig 1849, men rasade samma år vid sammanringningen till den första gudstjänsten. På samma plats uppfördes den nuvarande byggnaden.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande murverkskyrkan uppfördes 1853 efter ritningar av arkitekt Hans Jakob Strömberg. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med en utbyggd, halvrund sakristia på östgaveln och ett torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad och har rundvälvda fönsteröppningar. Kyrkans portaler betonas genom utskjutande risaliter. Långhuset täcks av ett sadeltak och tornet kröns av huv med små hörntorn och en lanternin med kort spira. Kyrkans fasader artikuleras med takfriser och hörnlisener. Ingångar via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets södra och norra långsidor. Invändigt täcks det vitputsade kyrkorummet av ett trätunnvalv, och korets raka östvägg har ett arkitektoniskt triumfbågsmotiv. Åren 1953-54 genomgick kyrkan en restaurering då bland annat korväggens centralparti dekorerades med en fresk av konstnären Per Siegård och kyrkan fick en dopfunt i sten av skulptören Eric Nilsson. Predikstolen är tillverkad 1853 av Johannes Andersson i Mjöbäck och således från kyrkans byggnadstid.