Stäng fönster Härjedalen kn, ÄLVROS KYRKBY 6:18 ÄLVROS GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÄLVROS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbruten ur Sveg mellan 1566 och 1580.

LÄGE OCH OMGIVNING - Älvros kyrkby är belägen på Ljusnans norra strand, ca 2 mil öster om Sveg, vid landsvägen mellan Sveg och Östersund. Älvros gamla kyrka, en under 1600- och 1700-talet ombyggd träkyrka, och Älvros nya kyrka, en träkyrka från 1880-talet, är bägge i bruk. Den nya kyrkan ligger mitt i bebyggelsen på ett plant parti ovanför Ljusnan (se III: ÄLVROS NYA KYRKA). Älvros gamla kyrka ligger ca 1 km längre åt nordväst vid Norrälvens utlopp i Ljusnan i en sluttning vid älven. Kyrkvallen med gamla kyrkan, klockstapel och sockenstuga ingår i riksintresseområde. Klockstapeln söder om kyrkan uppfördes 1796 av Pehr Pålsson i Stugun efter anvisningar av fadern, Pål Pehrsson. Bägge kyrkorna omges av gles bybebyggelse och åkermark. Läget invid pilgrimsleden och förekomsten av medeltida inventarier i Gamla kyrkan har tolkats som tecken på att kapell kan ha funnits Älvros redan under medeltiden.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den nuvarande Älvros gamla kyrka är en putsad korskyrka av trä, vars korsarmar i söder och norr är kortare än de övriga. Koret är inrymt i den östra armen. Sakristia vid östgaveln. I: En kyrka i Älvros är dokumentariskt belagd 1611. Den skall ha varit av trä och ha flyttats till gamla kyrkans nuvarande plats 1638. II: Efter träkyrkans flyttning till nuvarande gamla kyrkplatsen 1638 skall den ha utökats till sin dubbla storlek. Efter diverse förändringar under 1600-talets senare del var den försedd med vapenhus i söder och sakristia i norr. 1739-40 ombyggdes kyrkan kraftigt varefter den fick sin nuvarande form. Sannolikt bibehölls kyrkans öst- och västpartier, till vilka korsarmar fogades i norr och söder. Sakristian flyttades till östgaveln och vapenhuset uppfördes i söder.
EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan täcks av spånklädda korsade sadeltak med liten takryttare över korsmitten. Väggarna är putsade (sedan 1806) men gavlarna spåntäckta. Ingång från söder genom vapenhus vid södra korsarmens gavel. Det stämningsmättade kyrkorummet täcks av tunnvalv i korsarmarna och stjärnvalv av trä, utfört av Jonas Granberg 1744, över korsmitten. Rummet domineras av dekorativt målade moln i valv och på väggar, utförda av Erik Nilsson Wallin 1747. Den välbevarade rikt bemålade inredningen härrör från 1600- och 1700-talen. Altaruppsatsen utfördes 1744 av Jonas Granberg från Klövsjö. Predikstolen utfördes av samme mästare 1761 med användande av äldre delar. De slutna bänkkvarteren och orgelläktaren är rekonstruktioner från 1929-32 av äldre. Orgelfasaden från 1800-talets förra hälft skänktes till
kyrkan 1934. När nya kyrkan stod färdig 1886 lämnades gamla kyrkan öde. Den restaurerades efter anvisningar av Eric Festin 1929-32.