Stäng fönster Nybro kn, KRISTVALLA KYRKA 1:1 KRISTVALLA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1793-94 av byggmästaren Henrik Wermelin efter ritningar av Gustaf A Pfeffer som ersättning för Gunneboda kapell. Kyrkan invigdes den 17 maj 1795 av biskop Martin Wallenstråhle.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster. Ingång genom tornet och mittportal på sydväggen. Ursprunglig mittportal på nordväggen är igenmurad och ersatt med ett fönster. Uppförd i gråsten, putsad och avfärgad i vitt. Själva kyrkobyggnaden är täckt med ett tegeltak, tornet med ett plåttak.

EXTERIÖR - Tidstypisk, nyklassicistisk exteriör. Lanterninen dock ombyggd 1851. Byggnadens ursprungsutförande överensstämde i princip med 1793 års ritning förutom att en av fönstren bruten gördelgesims aldrig tycks ha kommit till utförande. Norra portalen är som nämnts ovan ersatt med ett fönster i senare tid.

INTERIÖR - Kyrkorummet är delvis förändrat. Den nuvarande altarpredikstolen är sammansatt av element som härstammar från två olika altarpredikstolar. Den ursprungliga altarpredikstolen bestående av en arkitektonisk uppbyggnad i form av fyra pilastrar, som bar upp en arkitrav med predikstolskorg mellan de två mittersta, återgick i princip på Pfeffers nybyggnadsritning. Framsidan av predikstolskorgen var prydd med en relieftavla. Ett snidat rödmålat draperi omramade öppningen. I övrigt var altaruppställningen blåmålad, en äldre färgsättning än den "perlefärg", som då var modern. Mellan och på pilastrarna hade man placerat en strålsol, ett ståndur, nummertavlor och inramade kungatal. 1865 ersattes denna altarpredikstol med en ny, med utskjutande korg mot en klassicerande fond i form av två räfflade pilastrar, som bar upp en bruten fronton med en urna och däröver ett kraftigt strålknippe. Den nuvarande altarpredikstolen utgörs i sin nedre del av 1865 års altarpredikstol, men istället för frontonen och strålknippet bär pilastrarna upp den äldre relieftavlan, som kröns av det snidade draperiet med en stjärna överst. Altarringen och bänkinredningen är i princip ursprungliga. Likaså läktarbarriären, som är övertagen från den äldre kyrkan. De utökade fälten är dekorerade med symboler istället för apostlamålningar. Orgelfasad från 1841. Trävalvet och golvet är sannolikt ursprungliga. Likaså läktarbarriären, som är övertagen från den äldre kyrkan. De utökade fälten är dekorerade med symboler istället för apostlamålningar. Orgelfasad från 1841. Trävalvet och koret är sannolikt ursprungliga. Läktarunderbyggnaden med fönster in mot kyrkorummet utgör ett främmande inslag i kyrkorummet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993