Stäng fönster Gotland kn, LINDE KYRKOGÅRDEN 1:1 LINDE KYRKA

Historik
Linde kyrka är belägen öster om Lindeberget, en kalkstensplatå söder om skogsområdet Lojstahajd. Omedelbart sydväst om kyrkan finns ruinen av en medeltida byggnad, troligen en prästgård. I kyrkogårdens nordöstra hörn står en murad magasinsbyggnad från 1835, och söder om denna en medeltida stiglucka. Kyrkan, som är en ovanligt enhetlig romansk anläggning, består av ett närmast kvadratiskt långhus med smalare absidkor samt västtorn. Byggnadsmaterialet är i huvudsak grå kalksten. Absidkoret uppfördes vid 1100-talets slut. Under 1200-talets förra hälft tillfogades långhuset, och vid mitten av 1200-talet tillkom tornet. Kyrkan har putsade och vitkalkade fasader med hörnkedjor av fint huggen sten. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak, absiden har ett valmtak. Tornet har kolonnettförsedda rundvälvda ljudgluggar och kröns av en åttkantig spira, utkragad nertill. Kyrkans rundbågsfönster är sekundära, 1800-tal. Ursprungliga är däremot de fyra rundbågsportalerna; korportalen är dock ombyggd, troligen under medeltiden. Långhuset täcks invändigt av fyra kryssvalv uppburna av en kraftig osmyckad kolonn. Den vida svagt spetsbågiga triumfbågen är resultatet av en breddning, möjligtvis vid den modernisering på 1300-talet då absidens spetsbågsfönster upptogs. Vid samma tillfälle har sannolikt även tornbågen vidgats. Långhus och ringkammare är försedda med kalkmålningar från 1300- och 1400-talen. Målningarna framtogs och kompletterades av C. W. Pettersson 1906. Restaurering av underhållskaraktär 1973-75

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998. Reviderat vid inskrivningen 2002