Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 13:5 M.FL. PARTILLE JÄRNVÄGSSTATION

Historik
Partille "nya" järnvägsstation uppfördes 1900-1901 efter ritningar av stadsbanornas arkitekt Folke Zettervall. Den gamla stationen hade tillkommit redan 1856 men i samband med Partilles industriella expansion under senare delen av 1800-talet blev den snart för liten. Det nya stationshuset fick en särpräglad arkitektur. Byggnaden är uppförd i en våning med förhöjt mittparti. Mittpartiets lanternin och högt placerade fönster ger dagsljus åt den höga vestibulen. Fasaderna är i rött tegel med ett brett slätputsat band under skärmtaket. Ovan skärmtaket är mittpartiet slätputsat med "sockel" och fönsteromfattning av tegel. Ursprungligen var fasaderna mot spåren respektive in mot gården så gott som identiska. Mittpartiet hade i vardera fasaderna tre portar och däröver ett tredelat bågformigt fönsterparti. Taket, täckt av grönmålad korrugerad plåt, är flackt, valmat och utdraget långt utanför fasaderna som ett regnskydd. Byggnaden pryddes med detaljer i jugendstil som t.ex. gjutna SJ-symboler, kronor i plåt i takets hörnor och sirliga konsoler till skärmtaket.
Invändigt bestod byggnaden av första och andra klass väntsal, medan mittpartiet har vestibul och väntsal för tredje klass. Vidare fanns utrymmen för expedition och bagage.
Stationsbyggnaden har varit föremål för en del ombyggnader, framförallt interiört, bl.a. har ett mellanbjälklag satts in i mittpartiet. De exteriöra ändringarna har framförallt bestått i att de ursprungliga, höga tegelskosterarna ersatts med plåtklädda ventilationshuvar och att två av de tre portalerna på långfasaden har ersatts med fönster. Vid senare ombyggnaden, som ännu inte är helt genomförd, har vestibulen åter öppnats upp i full höjd och försetts med två balkonger som avses användas för serveringsändamål. Exteriört har byggnaden återställts, bl.a. genom borttagande av lastbrygga.
Stinsbostaden är uppförd i en våning med en inredd vind. Undervåningen är uppförd i tegel medan den något utkragade vindsvåningen är av trä med liggande panel. Långsidorna har varsin centralt placerad, panelklädd frontespis och sadeltaket är på gavlarna halvvalmat. Byggnaden innehöll ursprungligen tre lägenheter, men är numera helt ombyggd för kontorsändamål.
Till stinsbostaden hör också en enkel locklistförsedd uthuslänga. Denna är exteriört oförändrad men även den är ombyggd för kontorsändamål.
Den till stationen hörande friliggande toalettbyggnaden helt i tegel, inrymmer numera kiosk.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 1990-03-23, Dnr 221-20272/89