Stäng fönster Lund kn, PROFESSORN 10 WESTMANS VILLA

Historik
Westmans villa ligger i centrala Lund i den s.k. Professorsstaden. I kvarterets norra del mot Tunavägen ligger två stora villor från 1910. De fyra tomterna söder därom inköptes 1919 av professor Ernst Kock. Då ägdes redan tomt nummer 12 av Elisabeth Kock, och tomterna som kallades för Kockska trädgården utnyttjades för äppelodling. De såldes 1938 och på nummer 8 och 9 uppfördes åren därpå två hus ritade av Hans Westman. Båda dessa hus uppfattas fortfarande som moderna trots att de nu är över 50 år gamla. Huset på Professorn 10 uppförde Hans Westman som sin egen bostad kombinerad med ateljé. Westmans villa består av en bostadsdel med en tydligt avskild kontorsdel utan direktkommunikation däremellan. Kontorsdelen, som innehöll Westmans eget arkitektkontor, är tillbyggd några gånger av Westman själv och tillbyggnaderna utgör en fortsättning av den ursprungliga byggnaden. Westmans villa är sammansatt av flera olika byggnadsdelar med varierande höjd. Fasaderna är klädda med gult tegel med dominerande inslag av stående och liggande vitmålad lockpanel. Fönsterbågarna är av teak med vitmålade kramar. De flacka taket är pappklätt. Karaktäristiska modernistiska drag i byggnaden är den horisontella husformen och de stora perspektivfönstren i liggande eller kvadratiskt format, de flacka taken, det höga stående fönstret på gaveln, den öppna planlösningen och vardagsrummets stora, luftiga volym i två våningar. Samverkan mellan trädgården, där pergolan och den röda muren är viktiga inslag, är påfallande och utgör en fortsättning på den inre, öppna planlösningen.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1994-06-14, Dnr 221-13048/93