Stäng fönster Nybro kn, LEJONET 3 NYBRO KYRKA

Historik
Nybro tillhörde ursprungligen Madesjö som då var en av de största landsförsamlingarna i södra Sverige. Den livskraftiga nya tätorten Nybro utveckaldes snabbt med järnvägen och blev 1865 köping, 1880 egen kommun och år 1932 stad. I början av 1900-talet beslöt man att uppföra en kyrka. Men så kom dåliga tider vilket gjorde att kostnaden för bygget fördubblades och man valde istället att uppföra ett församlingshem som man senare, då tiderna tillät, kunde bygga om till kyrka.
Ritningar till både församlingshem och kyrka gjordes av J. Fred. Olson. Olson (1870-1947) tillträdde 1904 som Kalmars första stadsarkitekt. Han var verksam i 33 år, fram till 1937. Han kom under perioden att dominera byggandet i staden. I texten 63 år med två stadsarkitekter i Kalmar av Ulf Liedström berättas att J. Fred Olson signerat ritningarna till omkring 70 % av alla hus som byggdes i Kalmar mellan 1904 och 1937. Bland de offentliga byggnaderna kan nämnas Nisbetska flickskolan, elverket, gamla varmbadhuset, församlingshuset vid Esplana-den och Sankt Olofs kapell i Trekanten.
Församlingshemmet började byggas år 1929 och kunde tas i bruk i provisoriskt skick för första gången vid stadsinvigningen på nyårsafton år 1931. Då man redan från början hade plane¬rat att längre fram bygga om församlingshemmet till kyrka genom att förse det med torn var steget inte särskilt långt när man år 1931 återgick till kyrkotanken och lät arkitekten göra ritningar till tornbygget. Kristiderna gjorde dock att det dröjde ända fram till slutet av 1933 innan församlingssalen blev så pass färdig att den kunde börja användas och ända till slutet av år 1934 innan det ursprungliga församlingshemmet, nu försett med torn, stod klart för invig-ning. Kyrkan är ritad av stadsarkitekt J. Fred. Olsson som även var den som gjorde ritningarna till den första etappens församlingshem.