Stäng fönster Falköping kn, SÖRBY 16:1 SÖRBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SÖRBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i västsluttning i odlingsbygd vid järnvägen sydväst om Mösseberg och Falköping. Nära kyrkan finns två skolhus varav det ena i gjuteteknik. Sörby socken ligger väster om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr och västtorn. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkans byggnadshistoria är inte helt klarlagd. I samband med grävningar 1925 blottlades den romanska stenkyrkans planform, bestående av långhus och smalare, rakslutet kor. Västtornet uppfördes troligen under äldre medeltid (Claesson 1989). Vid en ombyggnad 1772 vidgades koret till långhusets bredd. Sannolikt härrör även sakristian från denna byggnadsperiod.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna är vitputsade under plåttäckta takfall (den enkla tornhuven omlagd efter ett åsknedslag 1979); rundvälvda fönsteröppningar. Vid exteriör restaurering 1984 företogs en murverksdokumentation. Spår efter medeltidskyrkans syd- och 1700- tals kyrkans korportal framkom samt en sandstenskvader med enkel, romansk figurskulptur. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Det långsmala kyrkorummet, av medeltidskyrkans bredd, täcks av ett kälat innertak av trä. Vid restaureringen 1925 efter förslag av arkitekt Axel Forssén erhöll innertaket en dominerande, målad figurutsmyckning av konstnär Gunnar E. Ström. Predikstol och altaruppsats från 1714 respektive 1719 i provinsiell barock (predikstolens ljudtak dock från 1925). Den öppna bänkinredningen med raka gavlar erhöll sin nuvarande utformning efter ombyggnad 1925.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Bland den äldre inredningen märks ett senmedeltida, järnbeslaget skåp i tornets bottenvåning.