Stäng fönster Mark kn, ASSBERG 4:17 FÖRLÄGGARGÅRDEN ASSBERG OLSAGÅRDEN

Historik
Huvudbyggnaden uppfördes år 1710 och är ett tvåvåningshus av timmer, klätt med vitmålad locklistpanel under valmtak med enkupigt tegel. Både exteriören och interiören är väl bevarade. Övervåningen rymmer bl a kakelugnar och handmålade tapeter.
Till gården hör en källarvind, samtida med huvudbyggnaden. Källarvinden är av natursten och falurött timmer och har ett tak täckt med enkupigt tegel.

I jordeboken från 1540 finns sju gårdar noterade i byn: Nilsagården, Andersgården, Sigården, Olsagården, Hallen och Gyltegården, samtliga frälsehemman. Baskagården är i äldre jordeboken upptaget som kyrkohemman för att sedermera bli skattehemman.Olsagården har troligtvis fått sitt namn efter Ions Olsson vilken finns nämnd som gårdsägare 1572. Gården har under 1800-talet varit förläggargård. Bostadshuset, från 1710 är uppfört i två plan av timmer. Det är klätt med en oljevit locklistpanel och har högt kraftigt avvalmat sadeltak täckt med enkupigt tegel. Även interiört är byggnaden välbevarad med bl a äldre kakelugnar och handmålade tapeter på den övre våningen. I anslutning till bostadshuset ligger en samtida s k källarvind uppförd i natursten och falurött timmer. Framför bostadshuset har tidigare funnits en flygelbyggnad och en ladugård vilket gav gårdsanläggningen en relativt sluten karaktär. Den nya ladugården uppfördes 1918 och placerades då en bit ifrån mangårdsbyggnaden. Bakom mangårdsbyggnaden ligger även en lillstuga och ett fähus från 1800-talets mitt.En arrendator har bott i manbyggnadens nedervåning under en period fram till 1942. Till viss del byttes äldre fast inredning under denna period i den del av huset han bodde. Grusgången fram till manbyggnaden har tidigare varit kullerstensbelagd.