Stäng fönster Tingsryd kn, LINE 7:1 LIDHEMS SÄTERI

Historik
Lidhem, eller Line som det ursprungligen kallades, omtalas första gången 1414. Det är idag en traditionell herrgårdsanläggning med alléer, huvudbyggnad och flankerande flyglar. Huvudbyggnaden, uppförd 1798, är timrad och reveterad med vit puts och kannelerade pilastrar under tegeltäckt brutet tak med valmat övre fall. Åt gårdssidan har fasaden ett antikiserande gavelkrönt mittparti i tre våningar, vilket tillkom 1840 efter ritningar av arkitekten Theodor Ankarsvärd (1816-1878).
För att ersätta ett par mycket små, äldre flyglar uppfördes 1863-67 två större flyglar i trä med frontespiser. Vid en ombyggnad på 1930-talet borttogs frontespiserna, varvid även taken bröts och valmades.
Huvudbyggnaden är mycket välbevarad från byggnadstiden.
I anslutning till huvudbyggnad och flyglar ligger ett antal äldre byggnader av stor betydelse för helhetsmiljön. Utmed en "gata" grupperar sig inspektorsbostaden, ett f.d. stathus med bevarad "dagsverksstuga", ett större stenhus som ursprungligen inrymde mejeri och två bostadslägenheter, en smedja och en snickarbod. I nordost ligger ekonomibyggnaderna: vagnbod, stallar, lador och hemlighus.